Vet du hva disse 10 varsellampene betyr?

Hvordan får man en spesifikk feilmelding oversatt til et symbol? Det er en stor utfordring for de som utvikler dashbord. Varsellamper for f.eks. fjernlys, parkeringsbrems og blinklys er noe bilister ser daglig og er godt kjent med. Men det finnes forskjellige symboler som også vi må dykke i arkivene for å finne ut av hva de betyr. Vi skal se på de ti mest spesielle varsellampene!


Variabel hekkspoiler

Variabel hekkspoiler

Nei, det er ikke bagasjelokket som står åpent når denne lampa lyser! Dette symbolet, hvor bakenden på en bil er vist med to piler, viser til en feil ved funksjonen til spoileren. Mange dyrere og sportslige biler har en aktiv spoiler. Så fort bilen overstiger en viss hastighet er det nødvendig med mer downforce for å holde den stabilt på veien. Hekkspoileren vil i denne situasjonen aktiveres og skyves opp. På denne måten har man fordelen av en stor «kakespade» ved høye hastigheter, mens den er «gjemt bort» ved normale hastigheter.


Katalysatoren

Katalysatoren

Når vi ser denne lampa tent, er det lett og tenke på et toast-jern som varmes opp. Men i virkeligheteen tennes denne lampa når det er problemer med katalysatoren. Sammen med lambdasonden sørger denne delen for at avgassene holder seg innenfor bestemte krav. En feil ved denne delen vil sørge for at styreenheten beregner blandingsforholdet på en annen måte og bilen vil ikke lenger jobbe optimalt. Hva kan da gå i stykker i en katalysator?

På innsiden av katalysatoren finner man en keramisk blokk med tynne kanaler som sørger for at kontaktflaten mot gasstrømmen er stor. Etter en viss tid kan metallet som denne er dekket med, miste noe av sin opprinnelige kvalitet og tette igjen disse kanalene. Det resulterer i overoppheting.

Er denne lampa tent, er det også lurt å kontrollerer lambdasonden nøye, da også feil ved den vises med samme lampe.


Luftfilteret er skittent eller tett

Luftfilteret er skittent eller tett

Hvis du er kjent med hvordan varsellampa for tett partikkelfilter ser ut, er ikke denne lampa så veldig spennende. Akkurat som lampa for et tett partikkelfilter, viser dette symbolet en del med noen prikker i mellom. Dette symbolet med en pil som peker ovenfra og ned forteller at luftfilteret er skittent eller tett. Som vi vet er et tett luftfilter som hindrer lufttilførselen, en direkte årsak til at motorens effekt synker.


Effektbegrensning

Effektbegrensning

Da vi så dette symbolet, var det ikke til å unngå at vi trakk litt på smilebåndet. Samtidig forstod vi at det er en utfordring det å finne et universelt symbol som alle forstår. Derfor er dette symbolet det mest geniale av alle varsellamper: En skilpadde. For hva er din første innskytelse når du ser en skilpadde? Nettopp: Den er treg. Og det er akkurat det denne lampa gjengir. Når den tennes i en elektrisk bil, er det for å fortelle sjåføren at rekkevidden er begrenset og at bilen går i sparemodus for å bevare mest mulig batterikapasitet. «Skilpaddelampa» i en hybridbil, som er rødfarget, tennes når tanken er tom og bilen drives kun av batteriene. Det betyr at rekkevidden er sterkt begrenset og at det er viktig å fylle bensin så raskt som mulig.


Lav innstegshøyde

Lav innstegshøyde

Hva i all verden er det for en lampe? Sitter figuren på huk, bøyer den seg fremover eller tar den et steg ned? At dette symbolet ikke kjennes direkte igjen forstår vi godt, det er ikke mange biler som har den. Denne grønne lampa tennes når bilen senker seg for å lette innstigning. Det er altså bare biler som er utstyrt med «height control features» som har en slik varsellampe.


Assistanse ved mørke

Assistanse ved mørke

Denne lampa, som viser en måne og en vei, vil du foreløpig bare finne i biler fra det dyrere segmentet. Denne lampa tennes når det er noe galt med «nattsyn-assistenten». Så fort denne oransje lampa tennes, vet du at man må til verkstedet for å kontrollere evt. reparere feil ved «Night Vision Assistent»-systemet.


Frontkollisjon

Frontkollisjon

Tja, en lampe som viser fronten av en bil og som både kan lyse grønt, gult og rødt? Det kan jo bety alt mulig rart? Denne lampa tennes for å varsle om en mulig frontkollisjon. Dette systemet tar i bruk en avstandsradar i kombinasjon med «Advanced Cruise Control» og varsler om hindringer i veien. Tenk f.eks. på en stillestående bil i veibanen eller kanskje en garasjedør. Så fort lampa tennes og lyser grønt, gjerne med en varseltrekant rundt bilsymbolet, betyr det at systemet er aktivt og når det lyser oransje eller rødt er det alle mann på dekk og om å gjøre og få bremset så fort som mulig.


Problemer med bremseassistent og antisladdsystem

Problemer med bremseassistent og antisladdsystem

At det er noe med hjulene på bilen er nok lett å forstå når denne varsellampa viser seg, men hva betyr den egentlig? Denne lampa, som visere et hjul med to piler, angir at det er problemer med bremseassistenten slik at antisladdsystemet ikke lenger fungerer som det skal. Disse to jobber nemlig tett sammen og det er ikke uten grunn at lampa tennes hvis det oppstår problemer i disse systemene. Bremseassistenten hjelper nemlig sjåføren å utnytte bremsene maksimalt i en krisesituasjon.


Elektronisk spjeldkontroll

Elektronisk spjeldkontroll

Denne lampen som viser et lite lyn i en slags trakt, angir at det er problemer med «Electronic Throttle Control» (ETC) i bilen. ETC sørger for den elektroniske forbindelsen mellom gasspedalen og gasspjeldet. Noen ganger hjelpe det å starte opp bilen på nytt for å løse problemet, men slukker ikke lampa er det et verkstedbesøk nødvendig.


Problemer med lambdasonde/oksygensensor

Problemer med lambdasonde/oksygensensor

Denne lampa finnes bare i elder biler. Dette grønne symbolet som ligner på en omvendt Y er den ellevte bokstaven i det greske alfabetet, kjent som Lambda. Når denne tennes er det altså et problem med sonden. Over tid vil den forurenses og rengjøring eller utskiftning er nødvendig. Med tanke på at denne sensoren gir svært viktig informasjon til styreenheten, bør det ha priorietet å få rettet på feil så fort som mulig. Nå om dagen blir feil ved lambdasonde gjerne angitt via en tent motormanagement-lampe (MIL), det har vi skrevet om i en tidligere artikkel.