VAG / Volkswagen feilkode 01423: Lateralsensor

Hva betyr denne feilkoden?

VAG-feilkoden 01423 viser til at det er problemer med sideveis aksellerasjons-sensor G200. Den er også kjent som svingvinkelsensor, yaw rate sensor eller G-sensor. Denne sensoren blir brukt i kombinasjon med ABS-systemer som har ESP innebygget. Når man svinger vile en plate forskyve seg mellom et par kondensatorer. Om bilen kjører rett fram, er spenningen på disse to kondensatorene lik. Når man begynner å svinge vil den platen forskyve seg som het resultat av sentrifugalkreftene, og spenningen i den ene kondensatoren vil øke, mens den blir mindre i den andre. Avviker de avgitte verdiene fra referanseverdiene som kommer fra rattvinkelsensoren? Da vil ESP gripe inn for å holde bilen på veien og for å forhindre over- eller understyring.

På hvilke biler er feilkoden vanlig?

Volkswagen Golf V

Volkswagen Golf VI

Audi A3 8P

Skoda Octavia 1Z

Kort sagt vil man kunne finne denne feilkoden hos fler VAG-modeller. Dette gjelder særlig VAG-modeller som er utstyrt med ATE MK61 ABS-system. Dette er en litt mer forseggjort variant av MK60 og er også kjent som MK60E og er altså utstyr med ESP funksjon.

Symptomer ved VAG-feilkode 01423

I en situsajon hvor ESP ikke behøver å gripe inn, vil ikke kjøreegenskapene forandres så mye at sjåføren legger merke til det. Men pga. den potensielle risikoøkningen for en ulykke ved en feil på G-sensoren, vil ABS-lampen tennes for å advare sjåføren at det er problemer med stabilitetskontrollen.

Årsaker til feilkode 01423

Det kjedelige med denne feilkoden er at det ikke kan pekes på én direkte årsak, det er flere feil som kan føre til at 01423-koden vises. Stort sett er det to ting: Enten problemer med grunninnstillingene, eller feil i de elektriske kretsene.

Vårt råd i forbindelse med feilkode 01423

Om meldingen «No or incorrect Basic Setting/Adaption” vises, bør man utføre grunninnstillingene først. Dette er en prosedyre som er spesifikt til kjøretøyet. I mange tilfeller vil feilkoden da forsvinne.

Ved en «Electric Circuit Failure» er de fler trinn som må utføres. Begynn med å kontrollere ledinger og kontakter til og fra G-sensoren. Er det ingen feil der som forårsaker problemene? Da er det viktig å kontrollere matespenningen. Er heller ikke den avvikende, er det to muligheter igjen. Bytt ut G200-sensoren og se om det nå er mulig å slette feilkoden. Lykkes ikke dette er det en stor sjanse for at feilen ligger i styreenheten til ATE MK61. Dette er et kjent problem som vi har en overhalingsløsning for. Ta i det tilfellet kontakt med oss for en renovering.