Hvorfor er kretskort nesten alltid grønne?

Den som besøker renoveringsavdelingene til ACtronics, vil i tillegg til lilla arbeidsklær, se mye av en annen farge: Nemlig grønn! Det har alt å gjøre med kretskortene som man vil se på alle arbeidsstasjoner. Men hvorfor er egentilig et kretskort grønt? Hva er grunnen til at denne fargen er valgt? Vi undersøkte litt nærmere.

Aller først er det kanskje en god idé og forklare hva den grønne plata er til. Dette belegget, som så godt som alltid er grønt, er en loddemaske. Denne masken blir lagt på kobbersporene på kretskortet for å isolere, beskytte mot oksidereing og for å hindre utilsiktet kortslutning som følge av loddingen. En loddemaske er essensielt for kretskort - eller printkort om du vil - som blir loddet automatisk ved bruk av reflow-teknikker eller bølgelodding. På dette grønne beskyttelseslaget blir da de forskjellige komponentene plassert.

Diverse teorier rundt kretskort.

Men hvorfor blir printkort som oftest levert i denne fargen? Her er det forskjellige teorier som går rundt. En liten oversikt:

  • Det var gamle militære krav
  • Gjenkjennelsesfaktor. De fleste laminater fra den tiden kretskort ble utviklet, var allerede grønne
  • Grønt sørger for en god kontrast om man trykker en hvit tekst på. Altså lett å se for de menneskelige øyet
  • Blandingen av harpiks og herdemiddel skulle visstnok gi en grønnfarge. Dette har blitt beholdt

Hvilke av disse påstandene, alene eller kombinert, er riktig? Det grønne kretskortet skal ha vært resultatet av forskjellige eksperimenter på å få det til å se bra ut. Når man blandet den originale harpiksen og herdemiddelet ble kortet brunt og lite pent. Harpiksen var nemlig brungul av farge og herdemiddelet hadde en gjørmeaktig farge. Den honningaktige fargen som oppsto av blandingen var ikke særlig pen å se på. Altså lå det i kortene at en penere farge måtte utvikles. Man satte i gang med forsøk med forskjellige pigmenter, hvor rød og blå ble testet ut uten særlig hell. Det røde pigmentet sørger for et rustfarget resultat, mens det blå bare gjorde korte mørkere brunt. Men da man i tillegg til det blå pigmentet blandet inn et gult pigment, oppstod det en akseptabel grønnfarge som mange laminater fra den tiden hadde. Dette er bakgrunner for at grønt har vært standardfargen på printplater i flere tiår.

Andre farger?

Blir ikke kretskort laget i andre farger? Selvfølgelig. Tenk for eksempel på printplata til Delphi Delco Multec, som er blå. Det er særlig i datamaskinbransfen at man prøver å tilfredsstille målgruppene med spesielle og unike trekk, hvor blant annet en avvikende farge på kretskortet er et virkemiddel. Men vi ser ikke for oss at en ECU innen rimelig framtid vil bli leverte med et rødt eller rosa kretskort.