ABS, eller anti-lock bremsesystem, hindrer hjulene i å låse seg under bremsing, og opprettholder kontrollen over kjøretøyet. I denne artikkelen diskuterer vi hva ABS-systemet er, hvordan det fungerer og vanlige funksjonsfeil. Vi gir også et innblikk i kombinasjonen mellom ABS og ESP.
ABS-systemet, også kalt blokkeringsfritt bremsesystem, er en sikkerhetsfunksjon som sørger for at bilens hjul ikke låser seg under bremsing, og dermed opprettholder kontrollen over kjøretøyet. ABS-systemet består av følgende komponenter:
Driften av ABS er basert på hastighetssensorer, som kontinuerlig måler rotasjonshastigheten til hvert hjul. Når et hjul truer med å låse seg, aktiveres hydraulikksystemet automatisk. Dette systemet reduserer bremsekraften på det spesifikke hjulet ved å pumpe bremsing, som raskt og kort avbryter og gjenopptar bremsekraften for å forhindre skrens og opprettholde kontrollen over bilen.
ABS-lyset, ofte en oransje sirkel med bokstavene 'ABS', er praktisk talt umulig å gå glipp av. Dette lyset kan også være gult eller rødt. Ulike deler kan føre til at lyset tennes. Start med hjulsensorene; disse kan sende et feil signal til ECU, som feilaktig ser ut til å indikere en defekt i ABS-enheten. Deretter er magneten og tannringene viktige å inspisere for smuss og skader. Sjekk også ledningene og kontakten til ABS-enheten for brudd. Til slutt kan en sikring som har gått også aktivere lyset.
Det er flere symptomer som kan indikere et defekt ABS-system. For det første er ABS-lyset, som er oransje i de fleste biler, et tydelig signal. Hvis den fortsatt lyser, må systemet kontrolleres. Andre symptomer inkluderer en rykkende bremsepedal ved bremsing, trekkende bremser eller en utkobling av ABS- og/eller ESP-systemet. Feil i hjulsensorene kan også indikere et problem, og det samme kan manglende evne til å få tilgang til ABS ECU med et diagnoseapparat. I tillegg kan det oppstå funksjonsfeil i pumpemotoren, CAN-kommunikasjonssystemene og den interne bremsetrykksensoren.
En defekt ABS er vanligvis forårsaket av vibrasjoner og temperaturforskjeller, kortslutning i ledninger eller temperaturforskjeller.
Det er ikke uten grunn at ABS er obligatorisk for alle biler som leveres i EU. Dette påbudet gjelder fra 2004 og utover. Systemet forårsaker betydelig færre ulykker. ABS gir mer veigrep under bremsing, noe som fører til kortere bremselengde. Det hindrer hjulene i å låse seg, noe som forbedrer kjøretøykontrollen, spesielt ved nødstopp.
Mens ABS hindrer hjulene i å låse seg under bremsing, sørger ESP for at bilen holder retningen sjåføren ønsker. Når under- eller overstyring truer med å oppstå, bremser ESP-funksjonen ett eller flere hjul, noe som sikrer stabiliteten til kjøretøyet. Eksempler på ABS-enheter som bruker ESP er ATE MK26 ESP og Bosch 8 ESP. På grunn av de store sikkerhetsfordelene som ESP tilbyr, har denne funksjonaliteten vært obligatorisk i alle nye modeller siden 2014. Studier viser at ESP reduserer antallet singelulykker med omtrent 30 %.
Be om ABS-reparasjon
© 2025 ACTRONICS AS. All Rights Reserved.