Instrumentpanelet til Fiat 500

I 2007,50 år etter lanseringen av den originale modellen ble den retrohippe Fiat 500 brakt på markedet. Og for en suksess det ble. Ikke bare greide Fiat 500 å score 5 stjerner i NCAP-testene, men vant flere priser rett etter at den ble introdusert. Blant annet ble den kåret til Årets Bil 2008. I de neste 10 årene solgte Fiat drøye 1.7 millioner stykker, noe som må sies å være en salgssuksess.

Fiat 500 2007-2022 - Kombiinstrumenter
Fiat 500 2007-2022

Kombiinstrumenter

For å se priser, må du registere deg

Men det er ikke bare utelukkende positivt. Når det gjelder den første serien av "Cinquecento", som ble produsert mellom 2007 og 2022 har det vist seg at det kan oppstå problemer med instrumentpanelet. Det er et bredt spekter av feilmeldinger, så det er en god grunn til å ta en nærmer titt på dette.

Fiat 500 cluster i andre modeller

Defekter på instrumentpanelet oppstår på alle varianter av 500, ikke bare "standard"-modellen:

  • Fiat 500 Twinair
  • Fiat 500 S
  • Fiat 500 C
  • Fiat 500 E
  • Abarth 500

Dette instrumentpanelet har et antall problemer som vi ofte ser igjen. Det dreier seg stort sett om disse feilene:

Hvilke feil er det som oppstår?

Kjente feil

  • Slukkede eller svakt lysende LED-lamper.
  • Displayproblemer
  • Defecte instrumenter (speedometer og turteller)

Slukkede eller svakt lysende LED-lamper.

Den feilen vi har sett mest av på Fiat 500 instrumentpanel er LED-lamper som ikke virker som de skal. LED'ene sitter i den ytterste kanten av panelet og er oransje, grønne, blå eller røde av farge. De fleste LED-lampene er varsellamper, men en og annen blir også brukt som indikator-/kontrollampe som f.eks. blinklys- eller fjernlyslamper.

Displayproblemer

fiat-500-cluster-gereviseerd

Også feil ved displayet forekommer ofte ved et Fiat 500 instrumentpanel. Skjermen i midten av panelet, hvor bl.a. tankmåler, temperaturmeter, kilometerstand, tid og utetemperatur vises, kan i noen tilfeller gå i stykker. Displayet blinker eller slukner helt. Dette displayet er ikke mulig å få tak i løst, derfor har vår R&D-avdeling utviklet en egen løsning på dette problemet. Resultatet er et egenutviklet og komplett, nytt display som er den eneste løsningen på dette problemet.

Defecte instrumenter (speedometer og turteller)

Et annet kjent problem med Fiat 500-panelet er at speedometer og/eller turteller ikke virker. Årsaken finner man i servomotoren som driver viseren. Forøvrig er ikke instrumentpanelet til Fiat 500 det eneste med dette problemet: Vi ser defekte servomotorer hos nesten alle bilmerker.

Detaljbeskrivelse

Selv om designet på instrumentpanelet til Fiat 500 er nokså uvanlig, er teknikken på innsiden ganske konvesjonell: En servomotor driver viserne, det blir brukt LED's til varsellampene og displayet i midetn er en oransje LCD.

Merkelig nok har ikke Fiat valgt et multifunksjonelt dot matrix displey. Dette valget har ført til at det imidleritid er kommet et ti-talls forskjellige varianter, det er mulig å personalisere en 500 i stor grad og det fører til at også dislplayt må tilpasses. Tenk for eksempel på spesifikke ikoner til start-stopp-systemet eller girvelgerindikator på biler med en semi-automatisk girkasse.

LCD-displayet til dette panelet bruker bakgrunnsbelysning for å synliggjøre de forskjellige segmentene. Et lag med flytende krystaller i hvert segment slipper lys igjennom så fort det blir tilført (veksel)strøm: LC-molekylene i LCD-segmentet orienterer seg mot det andre polariseringsfilteret. En artig detalj: Skulle man snu dette polariseringsfilteret en kvart omdreining, ville segmentene være svarte og symbolene lyse opp oransje.

Demontering

Med riktig redskap er det mulig å ta ut instrumentpanelet uten å demontere rattet og rattstammen. Rattstammen må først settes i sin laveste posisjon. Fjern deretter dekslene rundt rattstammen. Det øverste dekselet sitter fast med to skruer vertikalt på rattstammen. Skru deretter av pyntelisten på panelet. Det sitter med to skruer under og en på midten oppe. Når det er utført kan man skru løs selve instrumentet. Det sitter en sentral kontakt på baksiden.

Hvorfor overhale instrumentpanelet til Fiat 500?

Kvalitet er en av de viktigste kjerneverdiene hos ACtronic. Derfor velger vi bevisst og overhale alle våre komponenter, i stedet for bare å reparere. Vi reparerer ikke bare de feil vi finner, men skifter også deler som vi vet kan gå i stykker i løpet av komponentens levetid. De komponentene vi bruker i vår overhalingsprosess er like gode eller til og med bedre enn originalt (Som du kan lese om i "Displayproblemer"). I tillegg følger hver eneste del en fast rutine, slik at vi kan garantere kvaliteten i hvert ledd.

Ved siden av selve overhalingen er også test av delen en viktig del av ACTronics' overhalingsprosess. Delen blir testet såvel i begynnelse som i slutten av prosessen, slik at vi er 100 % sikre på at alle funksjoner virker som de skal. Dette skjer ved hjelp av vår Vision-testbenk som kan simulere alle signaler i instrumentet, som f. eks. CAN-meldinger, for dermed å oppdage feil. Først når alle signaler blir riktig bearbeidet, blir instrumentet godkjent og klargjort for forsendelse til kunden.